PREOKRET ISTRAŽUJE Kancer srpskog društva: Novi uspon ekstremne desnice

U prethodnih deset dana javnost u Srbiji uznemirila su čak tri nasilna događaja čiji su akteri pripadnici ekstremne desnice.

Najpre su mediji izvestili da je Miša Vacić, vođa organizacije „Srpska desnica“, upao 7. oktobra u Centar za kulturnu dekontaminaciju u vreme izložbe posvećene tuzlanskim žrtvama koje su stradale 25. maja 1995. godine na Tuzlanskoj kapiji.

Leteći cirkus Miše Vacića

Na ovu izložbu pod nazivom „Kapija – i kad boli istina je lijek“, Miša Vacić je upao sa grupom svojih sledbenika i tom prilikom preoteo mikrofon i bez dozvole organizatora obratio se medijima kako bi izneo tvrdnje sudskih veštaka iz Izraela, Francuske i Češke, prema čijem mišljenju se u Tuzli nije dogodilo granatiranje, već je na tuzlanskom trgu postavljen eksploziv. Za vreme obraćanja Miše Vacića, njegovi istomišljenici pokušali su da snime njegovo obraćanje, kada je došlo do guranja i koškanja između njih i organizatora, ali su ozbiljniji incidenti izbegnuti, pišu beogradski mediji.

Dana 13. oktobra u galeriju „Stara kapetanija“ u Beogradu upala je grupa maskiranih nasilnika i prekinula izložbu grupe „Momci“ u okviru festivala Novo doba. Oni su tom prilikom bacili suzavac u galeriju i uništili izložene radove.

Cilj ove izložbe bio je da prikaže radove koji su stvarani tokom devedesetih godina 20. veka, a izražavaju brutalnost tog vremena, rekla je za Novosti kustos izložbe Ivana Đorđević. Sporni rad bio je crtež bebe sa sekirom u glavi ispod koje je pisalo „Bebac koji mnogo kenja pa dobije sekiru u glavu“, nastao tokom devedesetih godina. Ovu sliku iskoristili su nasilnici i ekstremisti, koji su najpre danima putem društvenih mreža organizatorima i umetnicima upućivali niz uvreda i pretnji, na koje niko od nadležnih nije reagovao, da bi epilog svega bio nasilan prekid izložbe.

Nekoliko dana kasnije, MUP Srbije obavestio je javnost da je povodom ovog događaja priveo više maloletnih lica, za koje se sumnja da su bacili suzavac i uništili radove. Jedan deo javnosti, udruženja građana, kao i novinarska udruženja najoštrije su osudili nasilno prekidanje izložbe. Oglasilo se i samo Ministarstvo kulture i informisanja, koje je osudilo nasilje, ali i izložbu, saopštivši da prikazivanje „skarednih i nemoralnih sadržaja zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti s punim pravom izaziva negativne reakcije“, prenose srbijanski mediji.

Životinje su viša rasa

Dana 14. oktobra beogradski mediji preneli su objavu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu da je policija uhapsila šest pripadnika grupe „Levijatan“ zbog toga što su početkom oktobra pretukli jednu osobu. Prema navodima iz prijave, K.B, S.N, P.M, T.Z, B.M. i L.U su 2. oktobra na uglu ulica Milutina Uskokovića i Koste Abraševića u Beogradu najpre od M.B. zahtevali da izgovori određene reči dok ga oni snimaju telefonom. Nakon što je on to odbio, oni su ga pretukli.

Razlog napada na M.B. je taj što je on ranije na stranici ove grupe ostavio nekoliko negativnih komentara koji se odnose na njihov rad. Dva dana nakon toga, jedan od osumnjičenih pozvao je telefonom oštećenog i zahtevao od njega da na Facebook stranici organizacije Levijatan objavi snimak u kome se javno izvinjava ovoj organizaciji zbog svojih ranijih komentara u vezi sa njihovim radom, prenosi list Danas.

Ukoliko bi se ovi događaji posmatrali bez šireg konteksta odnosno bez poznavanja ranijih delovanja pomenutih aktera, svakako bi se moglo postaviti pitanje šta je odjednom motivisalo pomenute nasilnike da za tako kratko vreme izazovu nekoliko incidenata. No pak, ako se uzmu u obzir događaji u prethodnih godina, može se videti da su desničarske grupe u Srbiji i ranije bile dovođene u vezu sa izazivanjem nasilja i različitih drugih incidenata.

Miša Vacić, ranije vođa desničarske grupe SNP 1389, a sada vođa Srpske desnice i ranije je bio poznat po tome što je izazivao skandale. On često u svojim javnim nastupima etiketira ljude kao nelojalne Srbiji ili kao izdajnike navodeći njihova imena, a neretko im i otvoreno preti da će biti proterani ili kažnjeni na neki drugi način kada Srpska desnica preuzme vlast u Srbiji.

Još uvijek zanemarljivo mali broj glasova

Neonacistička grupa „Levijatan“, koja se poslednjih godina javnosti u Srbiji predstavljala kao organizacija koja se bavi zaštitom prava životinja, dovodi se u vezu sa brojnim kontroverzama. Njeni pripadnici poznati su po brojnim pretnjama koje upućuju različitim licima, ali i po primeni fizičkog nasilja, što se i vidi na osnovu poslednjeg nemilog događaja. Ne tako davno, pripadnici ove grupe slikali su se na Novosadskom keju ispred spomenika posvećenom žrtvama Novosadske racije u toku Drugog svetskog rata, u kojoj je stradao veliki broj Jevreja i Srba, sarkastično objašnjavajući da su želeli da time odaju počast žrtvama.

Zanimljivo je takođe da su i Srpska desnica i Levijatan učestvovali na poslednjim parlamentarnim izborima u Srbiji u junu ove godine, na kojima su i jedni i drugi osvojili zanemarljivo mali broj glasova.

Pretnje, nasilje, prekidanje izložbi, projekcija, predstava i drugih događaja od strane ekstremne desnice, bili su česta pojava prethodnih godina pa ovi nedavni događaji predstavljaju samo neke od njih. Nakon svih ovih događaja, stiče se utisak da je reakcija nadležnih institucija umerena, a da nekad i izostane.

Sve to bi upravo moglo navesti na zaključak da takva praksa ne samo da nije suzbila bujanje nasilja i promociju ekstremne desnice, njen govor mržnje, pretnje, uvrede i zastrašivanje, nego da ih je šta više ohrabrila u svemu tome.

Pa ipak, dobro je u čitavoj ovoj situaciji što reakcija društva, makar jednog dobrog dela, ne izostaje. Sa različitih strana može se čuti veliki broj osuda. Brojne organizacije, novinarska udruženja, društva naučnika, javni radnici i građani otvoreno govore protiv promocije nasilja i delovanja ekstremne desnice, stvarajući jednu svest u javnom prostoru o tome da takve ideje i prakse ne doprinose ničemu dobrom, već predstavljaju kancer svakog društva svugde u svetu pa tako i u Srbiji.

Piše: Marina Simić za Preokret
Foto: Printscreen YouTube / NOVA S

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top