NARODNA SKUPŠTINA CRNOGORSKIH PLEMENA ODLUČNA: Nećemo dopustiti otimačinu imovine SPC u Crnoj Gori!

Poruke Narodne skupštine svih crnogorskih plemena obavezujuće su za svakog ko čuva svetinje i grobove svojih predaka, od Boke do Durmitora, kaže Momčilo Vuksanović, predsjednik Savjeta narodnih skupština Crne Gore, povodom Deklaracije koju je ta organizacija usvojila u nedelju o predloženom zakonu o slobodi vjeroispovjesti.

PROČITAJTE JOŠ: ĐUKANOVIĆ: Neće biti povlačenja zakona o veri, SPC 1918. nije postojala, za razliku od Crnogorske crkve

U Deklaraciji narodnih skupština pravoslavnog srpskog naroda u Crnoj Gori, donetoj u manastiru Morača, izražava se oštro protivljenje predloženom zakonu.

Morački hram je podigao 1252. godine Stefan, sin kralja Vukana a unuk Nemanjin, što se spominje u natpisu na nadvratniku zapadnog portala.

Deklaraciju su potpisali prvaci Narodnih skupština svih crnogorskih plemena: Banjana, Bjelopavlića, Bratonožića, Vasojevića, Vranešana, Golije, Grahovljana (Stare Hercegovine), Grbljana, Drobnjaka, Župe nikšićke, Katunske nahije, Kuča, Lješanske nahije, Matice Boke, Moračana, Ozrinića, Pivljana, Pipera, Pljevljaka i Durmitoraca, Riječke nahije, Rovčana, Uskoka, Crmničana i Šaranaca.

U Deklaraciji se izričito traži da se ne priznaju odluke koje ne proishode iz slobodno izražene volje građana, a odnose se na otimanje imovine Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

PROČITAJTE JOŠ: INTERVJU, MILO LOMPAR: Vučićeva vlast je spremna na svaku strahotu da bi ostala na vlasti, odbijam da kao profesor učestvujem u njihovim manifestacijama

Momčilo Vuksanović kaže za Sputnjik da oni na taj način žele da daju svoj doprinos i tako pokažu odnos većinskog državotvornog pravoslavnog naroda u Crnoj Gori prema namjeri otimačine crkvene imovine, kao i da saopšte stav da se sporni zakon mora usaglasiti sa svim vjerskim zajednicama.

MOMČILO VUKSANOVIĆ: „Mi smo dali tu Deklaraciju i to je obavezujuća Deklaracija — da svako na svom prostoru (odakle potiče) čuva naše svetinje i grobove naših predaka.”

On upozorava da bi glasanje predstavnika nacionalnih manjina za zakon koji predstavlja atak na SPC ozbiljno narušilo međuvjerski sklad u Crnoj Gori.

U Deklaraciji se izričito traži da se ne priznaju odluke koje ne proishode iz slobodno izražene volje građana, a odnose se na otimanje imovine Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

On podsjeća da je Vijeće narodnih skupština osnovano prije 20 godina u turbulentnom vremenu, kada je aktuelna vlast promovisala ideju izdvajanja iz zajedničke države sa Srbijom, te da se pravoslavni srpski narod sada, nažalost, nalazi u sličnoj poziciji kao u onom vremenu.

PROČITAJTE JOŠ: CRNOGORSKI ISTORIČARI I ADVOKATI: Đukanović pokazao tragično neznanje o crkvenim pitanjima. Govorio je laži i nebuloze!

Naš sagovornik zaključuje da ovo nisu stvari sa kojima se bilo ko može šaliti, te da su na saboru u Manastiru Morača bile prisutne sve narodne skupštine i njihovi odabrani predstavnici koji su, kako ističe, vrlo ozbiljni ljudi sa velikim autoritetom među narodom na čitavom prostoru Crne Gore — od Boke, do pljevaljsko-durmitorksog kraja.

„Mi smo dali tu Deklaraciju i to je obavezujuća Deklaracija — da svako na svom prostoru (odakle potiče) čuva naše svetinje i grobove naših predaka, i da, jednostavno, učini sve da prokletstvu predata (NVO ’crnogorska pravoslavna crkva‘) ne skrnavi svetinje Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori“, jasan je Vuksanović.

Sputnik/Preokret, Foto: Vikipedija

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top